Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2011 01:13 - КАКВО Е ДИГИТАЛЕН РЕНТГЕН
Автор: rentgen Категория: Технологии   
Прочетен: 9525 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 27.08.2012 00:12


Тук ще се спра накратко върху  модерното, звучащо високотехнологично понятие ДИГИТАЛЕН РЕНТГЕН. То се състои от две думи: ДИГИТАЛЕН  и РЕНТГЕН. Красивата българска дума ДИГИТАЛЕН произхожда от DIGIT, което на нашенски значи цифра. Тогава ДИГИТАЛЕН РЕНТГЕН ще рече ЦИФРОВ РЕНТГЕН?!   Спокойно това не е дял от математиката!
Понятието DIGITAL  се появява в електронната техника с производството на първите логически електронни елементи и схеми. В рентгеновата апаратура цифрови електронни схеми се появяват през 70-те години на миналия век. Но тогава никой не говори за ДИГИТАЛНИ РЕНТГЕНИ! През 80-те години се появяват и първите микропроцесори  в рентгеновите уредби. Но тогава никой не говори за ДИГИТАЛНИ РЕНТГЕНИ! През 90-те рентгените са натъпкани с микропроцесорни системи и цифрови интегрални схеми. Но и тогава никой не говори за ДИГИТАЛНИ РЕНТГЕНИ!
 
НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА РАЗВИТИЕТО, ПОЛЗАТА  И ПРИЛОЖЕНИЕТО НА РЕНТГЕНИТЕ

Едва през последните десетина години започва да се чува за това технологично чудо ДИГИТАЛЕН РЕНТГЕН.  Е, добре, що е то ДИГИТАЛЕН РЕНТГЕН?  Ами... рентген като рентген. НАЙ-ОБИКНОВЕН РЕНТГЕН. Чисто технически терминът ДИГИТАЛЕН РЕНТГЕН не се отнася към рентгена, а към системата, която преобразува невидимите рентгенови лъчи в диагностичен образ и то най-вече във вид на графично изследване. Съществуват два вида рентгенови изследвания - графия и скопия .Въпреки, че още през 80-те и 90-те години  съществуват рентгенови уредби управлявани от дигитални интегрални схеми и микропроцесори и извършващи скопично изследване, образът от което се получава благодарение на цифрови интегрални схеми и процесори, за ДИГИТАЛЕН РЕНТГЕН никой не говори.   Класическото графично рентгеново изследване завършва с рентгенова снимка върху фото филм. Филмът е чувствителен към рентгеновите лъчи. Преминавайки през тялото ни лъчите пронизват органи с различна плътност и излизат с различен интензитет. Различният интензитет на лъчите води до области с различно потъмняване върху филма. При ДИГИТАЛИЯТ РЕНТГЕН вместо филм има сензор, чувствителен към рентгеновите лъчи. Сензорът преобразува лъчите в електрически сигнали и тези сигнали влизат в процесор. След подходяща обработка се получава образ, който може за бъде съхранен на различни видове носители, може да бъде визуализиран, а може и да бъде обработен допълнително по подходящ начин.
ДИГИТАЛИЯТ РЕНТГЕН има както предимства, така и недостатъци, но важното е, че е модерен!



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rentgen
Категория: Технологии
Прочетен: 78397
Постинги: 5
Коментари: 0
Гласове: 3
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930