Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2011 01:01 - ЗАЩО ПРЕД РЕНТГЕНОВИЯ КАБИНЕТ "НЕ НИ ОБРЪЩАТ ВНИМАНИЕ"
Автор: rentgen Категория: Технологии   
Прочетен: 2895 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.05.2011 01:02


Всеки за себе си е най-важен и когато отиде пред рентгеновия кабинет смята, че неговия случай е най-спешен. Било защото човек не се чувства добре или защото ТРЯБВА да отиде на работа му се ще "да мине бързо през рентгена". Обикновено се налага да поизчака и се чуди: "Какво толкова се мотаят тези?"
Всъщност причините за вашето чакане са много и в повечето случаи "тези дето се мотаят" са най-малко виновни за това. Персоналът в рентгеновото отделение се състои от лекари, лаборанти и санитари. В най общия случай това са висококвалифицирани НАЕМНИ работници, Те отиват на работните си места обикновено след като начина на работа в рентгеновото отделение вече е определен от други хора или обстоятелства. Нека се спрем на технологията на работа в едно рентгеново отделение. За да ви направят снимка е нужно помещение със специална лъчезащита, в което се намира рентгеновата уредба. Трябва и място, на което до оставите дрехите си. Също трябва да има помещение - фото лаборатория, в което с помощта на фотографски процес снимката става видима. Трябва и помещение където лекарите да разчитат получените изображения. Също има нужда и от някои помощни помещения, които облекчават работата на персонала, а това подобрява качеството на обслужване.
За да ме разберете по-лесно ще ви дам един интересен пример от моята практика.
Става въпрос за една изоставена и недовършена от социалистическото строителство поликлиника, превърнала се в частна болница. В етапа на проектиране на рентгеновото отделение бях поканен за консултант на архитекта. След като изяснихме броя и размерите на рентгеновите кабинети, лекарските кабинети, съблекални, фото лаборатория и сервизни помещения, трябваше да се съсредоточим върху тяхното разположение. Предполагам ще се съгласите, че не е подходящо да се съблечете в единия край на коридора и после да се придвижите до другия край голи.
И така, изложих същите съображения пред господин архитекта, защото той нямаше опит в проектирането на рентгенови отделения. (Между другото не съм срещал досега архитект или строител, работили и преди по рентгенови отделния). Архитектът каза, че след някое време ще е готов с идеен проект и ще се срещнем пак. Срещнахме се. На срещата присъстваше и представител на инвеститора. Погледнах чертежите. Човекът явно беше добър архитект, но забелязах един според мен голям недостатък. Беше проектирал рентгеновите кабинет в единия край на дълъг коридор, а фото лабораторията в другия край. Изказах съображението си и обясних, че не е подходящо след всяка снимка лаборантите да изминават това разстояние по коридора, защото така ще се намали производителността, а това ще увеличи ненужно престоя на пациентите. Предложих вариант да сменят местата на един лекарски кабинет и фото лабораторията. Представителят на инвеститора нищо не каза, което ме учуди, защото по този начин им се намаляваше печалбата. А архитектът ми обясни, че не се правило така и, че аз не разбирам, а той бил проектирал незнам си каква звезда и я монтирал незнам си къде в Русия. За мен не остана друго освен да им пожелая приятен ден и да си тръгна.
След време естеството на работата ми ме доведе във новопостроената и лъскава болница. Всичко беше построено така както го бях видял на чертежа. Срещнах лаборантката и я попитах как намира организацията в рентгеновото отделение. А тя отговори, че се чуди на акъла на този, дето е измислил фото лабораторията да е възможно най-далече от рентгеновите апарати защото това обърква много работата и.
Веднъж ремонтирах рентгенова уредба в една друга болница. Рентгеновото отделение е проектирано по подобен начин на описания по-горе. По едно време срещнах лаборантката и я попитах защо е ядосана. Тя отговори, че докато се връщала от фото лабораторията една пациентка и казала в коридора :
- Гледам те от половин час как се мотаеш по коридорите и не работиш, а ние трябва да чакаме! Отивам да се оплача още сега!
Смях се от сърце!
  За да се подобри обслужването в рентгеновото отделение е възможно да се инсталира рентгенова уредба, която да отговаря на нуждите на болницата. А кой знае най-добре какви са нуждите? Естествено персоналът от рентгеновото отделение. А някой пита ли ги? А някой слуша ли какво казват? Обикновено - НЕ! А после пациентите са недоволни от тези хора!
Още един начин за подобряване на обслужването е да се закупят още рентгенови уредби. А пари откъде? А къде да се инсталират? Болниците да не се разтягат като ластик! Ами електроенергия за тази апаратура? Няма пари за по мощни трафопостове!
Времето за чакане в рентгеновото отделение може да се намали, ако вместо фото метода на добиване на изображение се използва така наречената дигитализация.
Супер! А кой ще я купи?
Друга идея е работещите като рентгенови лаборанти пенсионери да се сменят с млади, които ще търчат по-бързо из коридорите и така ще се намали времето за обслужване. Чудесно, ама младите са тариката и изчезват в чужбина! Да не са луди да бачкат с болни и недоволни хора за 200 - 400 лева заплата, при това ако има пари да им я платят.
Така, че скъпи хора за съжаление всички сме пациенти, включително и рентгеновия персонал. А почти всяко лечение стартира след посещение в рентгеновото отделение. Бъдете по-добронамерени към персонала в рентгеновото отделение. Те са там за да ви помагат, не за да забогатеят и не да се подиграват с вас! Други се подиграват с вас и тях. Всички се пържим в един казан. Нека си подадем ръка за да излезем от казана всички, а не за да дърпаме обратно тези дето почти са излезли.
Няма как здравеопазването да е на ниво след като здравните осигуровки, които плащаме не са на ниво и когато не е особено ясно какво става с тях!
Затова ви пожелавам ДА СТЕ ЗДРАВИ!

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rentgen
Категория: Технологии
Прочетен: 78087
Постинги: 5
Коментари: 0
Гласове: 3
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930