Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2011 02:59 - КАК СЕ ПРЕОБРАЗУВАТ НЕВИВИДИМИТЕ ЛЪЧИ В ДИАГНОСТИЧЕН ОБРАЗ?
Автор: rentgen Категория: Технологии   
Прочетен: 2818 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 25.08.2012 08:26


Първото рентгеново изображение в света е на ръката на г-жа Рьонтген. То е получено наскоро след откриването на рентгеновите лъчи. Принципът на получаване на един такъв образ се изразява в
1. Генериране на рентгенови лъчи
2. Наличие на обект  ( пациент ), през който преминават лъчите.
3.Регистриране на преминалите през обекта йонизиращи лъчи.
4. Обработка на регистрираното лъчение с цел получаване на изображение.
Този принцип си остава непроменен до ден днешен. Само технологията се променила. 
Преобразуването на рентгеновите лъчи в диагностичен образ се свежда в крайна сметка до регистрирането интензивността ( енергията ) на преминалото лъчение през пациента и представянето на резултата в удобен за интерпретиране вид.
От рентгеновата тръба се излъчва разходящ сноп йонизиращо лъчение с определен спектър ( твърдост ). Ако очите ни бяха чувствителни към рентгеновите лъчи щяхме да видим петно подобно на петното, което се получава когато  в тъмна стая включим фенерче и го насочим към стената.
Нека си представим, че сме  поставили на пътя на светлината от фенерче бял лист хартия, на който е начертана линия с молив.

image

Сега ако погледнем към стената ще видим приблизително същото по размер петно, но не толкова ярко. Освен това ще видим и една тъмна линия. Т.е. направили сме проекция на листа и линията върху стената. Защо когато сложим листа яркостта на петното намалява? Защото листът е погълнал една част от светлината, разсеял е друга част и е пропуснал трета част  през себе си, която достига до стената.  На стената ще получим още и тъмна ивица, получена от проекцията моливната линия. Защо ивицата е тъмна? Защото линията е погълнала по-голямата част ( т.е. има голяма оптическа плътност ) от светлината и зад линията светлина почти липсва.  Може да се каже, че до стената е достигнала светлина с различна интензивност и енергия. Е, същото физично явление се получава когато ни направят рентгеново изследване. Генерираните от рентгеновият източник лъчи навлизат в тялото на пациента. Там част от тях се разсейват, част се поглъщат и част преминават.  При преминаването през тялото йонизиращите лъчи срещат органи и тъкани. Тези органи и тъкани поглъщат в различна степен рентгеновите лъчи. В резултат излезлите от тялото лъчи ще имат различна интензивност в зависимост от органите, през които са преминали. 
Сега трябва да регистрираме интензивността на преминалите през пациента лъчи във всяка част от снопа и да представим резултата в удобен за интерпретиране вид. Най-простия начин това да се изпълни е като зад пациента поставим екран от материал, който има свойството да свети при облъчването му с йонизиращ лъчи.
Между другото така професор Рьонтген открива х лъчите.
И така, когато снопът лъчи преминава през по- плътен участък от тялото, върху екрана ще достигат лъчи и с по-слаб интензитет. Тогава в тази област от екрана ще се излъчва по слаба светлина. Когато до фосфоресциращият екран достигнат лъчи с по-голяма интензивност той ще свети по-силно.  По този начин едновременно регистрирахме и представихме в удобен за интерпретиране вид  преминалото през пациента йонизиращо лъчение. В този случай изображение има само докато има рентгенови лъчи. Този метод е наречен флуороскопия.
Ако заменим фосфоресциращия екран с фотографски филм или плака, преминалите през пациента лъчи ще предизвикат химична реакция във фото филма или плаката ( както става и при  обикновения фото апарат ) и така ще се регистрира изображението. След това трябва да се направи обработка на регистрираното изображение с цел лесното му интерпретиране от лекаря. Това става чрез фотографски процес при който филмът или плаката се проявява и фиксира. Получава се известната на всички рентгенова снимка. Тук имаме изображение без да са ни необходими повече лъчи. Този метод е наречен графия.
И двата метода се използват от откриването на х лъчите до ден днешен. Но с напредване на техниката технологията на получаване на изображение се е променила.
Днес вместо флуорографски ( фосфоресциращ ) екран се използва електронно-оптичен преобразувател и телевизионна система. Това намалява в десетки пъти облъчването на пациента и позволява изследването да се провежда на светло.
При графичното изследване модернизацията е свързана с поставянето на фосфоресциращи екрани от двете страни на филма. Така химичните реакции се ускоряват защото освен йонизиращото лъчение на филма действа и светлина. А се оказва, че фото филмът е много по-чувствителен към светлина, отколкото към йонизиращо лъчение. Така дозата върху пациента намалява стотици пъти.
В последните години се появиха и електронни системи за регистриране и обработка на графични изображения известни в България като системи за дигитализация.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rentgen
Категория: Технологии
Прочетен: 77795
Постинги: 5
Коментари: 0
Гласове: 3
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031